Monet ihmiset ovat vankina menneisyyden vanhoissa lannistavissa tarinoissa tai murehtivat tulevaisuutta, jolloin he eivät ole tyytyväisiä itseensä ja elämäänsä tässä hetkessä. He eivät ole siis läsnä, eivät koe aitoa yhteyttä toisiin ihmisiin ja elinympäristöön itsensä lisäksi. Tämän vuoksi ihmiset eivät koe niin paljon iloa ja myönteistä energiaa kuin he oikeasti haluaisivat ja itse asiassa ansaitsevat. Läsnäolon taito on terveen, tasapainoisen ja hyvinvoivan elämän perusta.
Yhteys itseen
Ilman kykyä olla läsnä, eli ilman kykyä havainnoida tietoisesti omia ajatuksia, tunteita ja käyttäytymistä päivän eri hetkissä, henkilö on sokea omille ajatuksille, tunteille ja käyttäytymiselle. Hän on siis sokea itselleen. Tämän vuoksi henkilö pyörii elämässään kehää, toistaen samoja ajatuksia, tunteita ja käyttäytymistä, mitkä ovat luoneet hänen sen hetkisen elämän. Hyvässä ja huonossa. Jos haluat muuttaa elämässäsi jotain, sinun täytyy ennen kaikkea muuttaa omia ajatuksia, tunteita ja käyttäytymistä, mikä tapahtuu läsnäolotaidon kautta.
Kun luot yhteyttä läsnäoloon ja harjoittelet valjastamaan läsnäoloa päivittäisellä tasolla, tiedosta, että prosessiin kuuluu tietynlainen rytmi laskuja ja nousuja. Eli välillä epäonnistut, välillä onnistut. Älä ole ankara itseäsi kohtaan, kun huomaat, että et ole läsnä, vaan sen sijaan tiedosta millaisissa hetkissä se tapahtuu. Havainnoi myös mitä sinussa tapahtuu ajattelun, tunteen ja käyttäytymisen tasolla. Esimerkiksi läsnäolo voi hävitä töitä tehdessä tai vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Yhteyden puutteen tiedostaminen on tärkeää, koska tällöin ei käy tärkeitä keskusteluja tai tee tärkeitä työprojekteja epäsuotuisassa olotilassa.
Läsnäolon vahvistaminen
Aamulla käy läpi päivä ja ennakoi millaista läsnäoloa eri tilanteet vaativat päivän aikana, esimerkiksi vapaa-ajalla, töissä ja ihmissuhteissa. Päivän eri hetkissä kysy itseltäsi onko läsnäoloni tässä hetkessä sillä tasolla, jotta voin hoitaa tilanteen parhaalla mahdollisella tavalla. Tämän havainnoinnin pohjalta voit 1) jättää menemättä tilanteeseen, 2) virkistää mieltä ja kehoasi, jotta olet tilanteessa enemmän läsnä ja pystyt palvelemaan paremmin, tai 3) pyytää lisäaikaa ja tilanteen siirtämistä toiseen ajankohtaan. Muista, että aina ei tarvitse olla täysillä läsnä ja valmiina syviin keskusteluihin. Tärkeää on tiedostaa nämä hetket ja ilmaista toisille ne tarvittaessa.
—–
Mikko Pahkasalo on valmentaja, kouluttaja ja yrittäjä, joka työskentelee suorituskyvyn ja henkisen hyvinvoinnin parissa. Hänen visionsa on nostaa kansallisella tasolla suomalaiset kohti omannäköistä kukoistustaan. Pahkasalo on sisäisen kukoistuksen asiantuntija ja No Limit -yrityksen perustaja.
läsnäolo, elämänlaatu, kukoistus, valmennus